fbpx

#

Search Engine Optimization και οι κατηγορίες του

26 Μαρτίου, 2023

To Search Engine Optimization (από τα αρχικά του SEO) μεταφράζεται σε βελτιστοποίηση ιστοσελίδας για προώθηση στις μηχανές αναζήτησης. Δεν πρόκειται για μια συγκεκριμένη ενέργεια, αλλά ένα σύνολο ενεργειών που γίνονται διαρκώς σε μια ιστοσελίδα, με στόχο την αύξηση της επισκεψιμότητάς της μέσω της κατάκτησης υψηλότερης θέσης στις μηχανές αναζήτησης (π.χ. Google, Yahoo, Bing, Αsk).

Διαχωρίζεται σε δύο κατηγορίες, το Off-site SEO και το On-site SEO ενώ περιλαμβάνει διάφορες μεθόδους και πρακτικές, τόσο τεχνικές όπως τη σωστή τοποθέτηση metadata όσο και πιο δημιουργικές, όπως την παραγωγή σωστά στοχευμένου content.

Βέβαια, πάνω από 90% των αναζητήσεων γίνεται στην Google οπότε συνήθως όταν μιλάμε για SEO αναφερόμαστε στα οργανικά (δωρεάν) αποτελέσματα της Google.Ταυτόχρονα, με βάση και τη λογική της Google (το να προσφέρει πάντα την πιο σωστή απάντηση σε κάθε ερώτημα), η ιστοσελίδα σας πρέπει να είναι ελκυστική στους χρήστες, κάτι που αυτομάτως θα βοηθήσει και στο στόχο σας για υψηλότερα οργανικά αποτελέσματα.

Πιο ειδικά, το SEO αναφέρεται σε ενέργειες που απαιτούνται να γίνουν σε ένα siteαλλά και έξω από αυτό ώστε το περιεχόμενο του να προωθηθεί υψηλά στην κατάταξη στις μηχανές αναζήτησης για κάποιες λέξεις-κλειδιά που εκπροσωπούν το περιεχόμενό του, αυξάνοντας την επισκεψιμότητα στο site. Κύριος στόχος του επιτυχημένου SEO είναι η πρώτη θέση και στη χειρότερη περίπτωση μία από τις 10πρώτες θέσεις στα αποτελέσματα καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό των χρηστών αναζητά την πληροφορία μόνο στα δέκα πρώτα αποτελέσματα.

Εδώ ας αναφέρουμε ένα παράδειγμα. Στη φράση κλειδί ‘’κατασκευή ιστοσελίδων’’ εμφανίζονται περίπου 23.700.000 αποτελέσματα που παρουσιάζονται 10 ανά σελίδα ταξινομημένα βάσει αλγορίθμων που προσφέρουν στο χρήστη τις πιο σχετικές ιστοσελίδες βάσει της αναζήτησης του. Επομένως, μία εταιρεία κατασκευής ιστοσελίδων θα πρέπει να στοχεύει την πρώτη σελίδα και τις υψηλότερες θέσεις σε αυτήν ακολουθώντας ένα επιτυχημένο SEO ώστε να αυξηθεί η επισκεψιμότητά της από τους χρήστες.

Γιατί είναι τόσο σημαντικό το SEO?

Καταρχήν γιατί ένα επιτυχημένο SEO αυξάνει, φυσιολογικά, πολύ την οργανική επισκεψιμότητα του site σας. Επιπλέον, ένα σημαντικό ποσοστό πιο εξοικειωμένων χρηστών αποφεύγουν τις διαφημίσεις και επιλέγουν να περιηγηθούν μόνο στις ιστοσελίδες που εμφανίζονται στα οργανικά αποτελέσματα της Google.

Στα οργανικά αποτελέσματα, ο χρήστης βρίσκει μόνος του την ιστοσελίδα σας μέσω των μηχανών αναζήτησης όταν πραγματικά αναζητά κάτι και αυτό είναι μεγάλο πλεονέκτημα επιχειρηματικά. Κι αυτό διότι, ο χρήστης που αναζητά και βρίσκει κάτι τότε που το επιθυμεί είναι πολύ πιο πιθανόν να γίνει πελάτης σας.

Δείτε στην έρευνα παρακάτω το πόσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό από κίνηση που έρχεται σε ιστοσελίδες από οργανικά αποτελέσματα σε σχέση με τα άλλα κανάλια.

Ποιες πρακτικές περιλαμβάνει το SEO?

Οι πρακτικές του SEO διακρίνονται σε On-site SEO και Off-site SEO.

On-site SEO

Περιλαμβάνει διάφορες onsite seo τεχνικές που απαιτούνται να γίνουν πάνω στην ιστοσελίδα σε επίπεδο δομής περιεχομένου και σχεδίασης. Η βελτιστοποίηση της σχεδίασης των σελίδων του site και της διάρθρωσης και διάταξής του θα κάνει το site σας SEO friendly. Ακόμη, μεγάλο ρόλο παίζει η φιλοξενία της ιστοσελίδας σας καθώς και ο κώδικας που έχει αναπτυχθεί για αυτήν καθώς μία “κακογραμμένη” ιστοσελίδα μπορεί να είναι πολύ αργή. Επίσης το On-site SEO περιλαμβάνει την ανανέωση του περιεχομένου της ιστοσελίδας ώστε αυτό να είναι “φρέσκο”, πρωτότυπο και ελκυστικό για τον χρήστη.

Κάνουμε το site μας φιλικό προς τους χρήστες.

On – site SEO ενέργειες

 • Κάνουμε τα urls μας φιλικά για SEO
 • Τοποθετούμε την κύρια λέξη κλειδί στο H1
 • Τοποθετούμε την κύρια λέξη κλειδί στις πρώτες 100 λέξεις
 • Ενσωματώνουμε στην σελίδα μας τα Headings
 • Προσθέτουμε λέξεις – κλειδιά στο κείμενο
 • Προσθέτουμε title tags & meta descriptions
 • Βελτιστοποιούμε τις εικόνες
 • Προσθέτουμε internal links
 • Προσθέτουμε outbound links
 • Γράφουμε με βασικό γνώμονα την εμπειρία του χρήστη
 • Ελέγχουμε την ταχύτητα και το mobile friendliness της σελίδας

Off-site SEO

Περιλαμβάνει πρακτικές που απαιτούνται για τη γνωστοποίηση των πληροφοριών μας σε άλλες σελίδες, είτε αυτές είναι κοινωνικά δίκτυα είτε άλλες ιστοσελίδες με συναφές περιεχόμενο, μέσω της δημιουργίας παραπομπών (υπερσύνδεσμοι/backlinks). O αριθμός των backlinks σε άλλες ιστοσελίδες που έχει μία ιστοσελίδα και ο τρόπος που εμφανίζεται στα social media επηρεάζουν πολύ την απόδοσή της στις μηχανές αναζήτησης. Τα Backlinks στην ουσία απότελούν ψήφο εμπιστοσύνης.

Κάθε ψήφος για τις μηχανές αναζήτησης αποτελεί σημάδι πως το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και χρήσιμο.

Το Link Building αφορά συνδέσμους (links) προς περιεχόμενο του site σας σε άλλα δημοφιλή site με σχετικό περιεχόμενο με το δικό σας και αποτελεί βασικό πυλώνα του SEO. Αποτελεί τον πυρήνα του Off – Page SEO. Τα backlinks αποτελούν σημαντικό παράγοντα κατάταξης σύμφωνα με την Google.

To Off Page SEO απαιτεί εναλλακτικές ιστοσελίδες, οι οποίες θα φιλοξενούν περιεχόμενο και backlinks που θα οδηγούν στην σελίδα σας.

Θέλετε να ξεκινήσετε τις απαραίτητες ενέργειες οργανικής βελτιστοποίησης της επιχείρησής σας για να βρίσκεστε ψηλά στις αναζητήσεις;

Επικοινωνήστε με την εξειδικευμένη ομάδα της Deasytal.